Marilyn

Marilyn Monroe - legenda, hvězda, osobnost, ale také obyčejná žena, se svými zájmy, starostmi, radostmi a úzkostí. Pocta Marilyn, snaha o pochopení jejího života - to je výstava, kterou uspořádali dva velcí znalci jejích filmů z Itálie - Stefania Ricci a Sergio Risaliti a kterou je možné vidět v Praze na Hradě.



Autoři výstavy nápaditě představují mladší generaci tuto novodobou ikonu americké kinematografie, pohrávají si s porovnáváním jejích snímků, na nichž tato herečka pózuje v jako třeba Venuše ze slavného Botticelliho plátna nebo Léda z obrazu od Leonarda da Vinciho. Klasické pózy obdivované krásky fotili De Dienes, Barris, Greene, fotil ji ale také (i když zcela jinak) Avedon a další. 
Marilyn je na výstavě představeno z mnoha úhlů a aspektů. Jsou zde dokumenty z jejího života, smlouvy, scénáře, deníky, zápisky z kurzů, když chodila na lekce o dějinách renesančního malířství, jsou zde její šaty, v nichž se objevovala na večírcích i na tom nejproslulejším - na oslavě narozenin prezidenta Johna Kennedyho. Jsou zde její fotografie ze soukromí, obálky časopisů, na nichž se objevila, jsou zde její kostýmy, z filmů v nichž hrála a které častokrát dodnes obdivujeme. A je zde velké plátno, na kterém se promítají nejzajímavější úryvky z jejích nejúspěšnějších filmů. 



Komentáře

Oblíbené příspěvky