Alfred Hitchcock

Dokázal, že se diváci báli jít večer do koupelny a při pohledu na obyčejného racka jim naskočila husí kůže. Mistr filmové hrůzy - Alfred Hitchcock. Vytvořil na filmovém plátně svět děsu. V jeho příbězích ale hrůza nesídlila v rozbořených středověkých zámcích stojících vedle hřbitova, nýbrž ve všedním životě - v nudném rybářském městečku, v motelu kousek za městem, ba dokonce v okně na protější straně dvora.
"Jsem velice bázlivý. Usilovně se snažím, abych se vyhnul veškerým potížím a stresům. Miluji, když mohu žít klidným životem bez mráčků, svěřil se kdysi velmistr filmového děsu francouzskému režisérovi F. Truffautovi.
Alfred Hitchcock

V jeho filmech převládají hrdinové, na které číhá nebezpečí téměř za každým rohem. Jsou zoufale osamělí, stávají se často terči zákeřné nenávisti zvláštních, podivných osob, útočících mnohdy bez zjevného důvodu.
Některé jeho příběhy - to je série scén nabitých nebezpečím, úzkostí, obavami... Jsou to vlastně zfilmované noční můry, zlé sny, z nichž se probudíme teprve ve chvíli, kdy nám to dovolí všemocný Alfred Hitchcock.

Byť Angličan, ovlivnil svými filmy především americkou a (později) částečně i francouzskou kinematografii a literaturu. Zjevně měl vliv třeba na Sébastiena Japrisota. Autoři všech těchto "pokleslých" literárních žánrů se jím - často i možná nevědomky - nechávali inspirovat a rozhodně to nebylo na škodu. Nejednou se ovlivňovali i navzájem.
Tématicky totiž obě tyto strany - Hitchcock i literáti v USA a ve Francii - čerpaly látku ke svým dílům ze tří zdrojů, které nikdy žádného diváka ani čtenáře nenechají chladným - z úzkosti, sexu a smrti...
Jiri Houdek

Komentáře

Oblíbené příspěvky