Sklepení, betlémy, loutky

Betlémy ve sklepení Betlémské kaple, no, už je to tak trochu tradice, že...
Stejně jako každý rok i letos tam jsou - až do 5. ledna. Název je sice Výstava betlémů, jenže ono je to letos hodně o loutkách. Kde? V historickém sklepení pod Betlémskou kaplí. Vstupné je slušné, lidové, a sice 60 Kč za dospělého jedince. O vánočních betlémech (anglicky nativity scene, italsky presepio, rusky věrtěp) je tato výstava jen zčásti. Jak už jsem říkal...

Ta druhá půle – to jsou zmíněné loutky z loutkových divadel a divadélek, většinou těch starších. Výstava je spíše jakýmsi nahlédnutím do různých loutkových divadélek pro děti. Kdo tedy čeká nepřebernou záplavu betlémů, možná bude trochu zaskočený (nebo zklamaný??), to ale neznamená, že nemůže obdivovat dávné loutky i divadélka pro děti, které – dozajista – k vánočním svátkům částečně také patřily a možná i patří.
Kromě toho je tu znát, že jeden z autorů výstavy je zahradní architekt, povedlo se mu v historickém sklepení pod starou Prahou (kde dřív určitě skladovali uhlí) vytvořit s pomocí několika nádržek a jednoduché pumpy půvabný vodopád, do něhož si děti mohou samy načerpat vodu a samy si vodopád potom splachovadlem spustit. Zájem o vodopád je obrovský. Příčina?  Asi to, že těch Kašpárků a čertů z divadélek je tam letos přeci jenom trochu moc na úkor betlémů samotných. :-) 



Komentáře

Oblíbené příspěvky