Vinnetou, Old Shatterhand a ti druzí

Milovníci knih (a filmů) o Vinnetouovi, Old Shatterhandovi, o Kara ben Nemsím, obdivovatelé exotiky, romantiky a hlavně dobrodružství - zajděte si na vlastní nebezpečí do Náprstkova muzea v Praze na výstavu PO STOPĚ KARLA MAYE.
Dozvíte se spoustu informací o tom, kdo, kdy a za jakých okolností ilustroval jeho knihy. Budete si moci prohlédnout slovník základních slov patnácti indiánských jazyků, spatříte reálné předměty indiánských kultur i světa Orientu, které zároveň hrály významnou roli v Mayových knihách, budete si moci zblízka prohlédnout i kouzelnou kulku Kary ben Nemsího, kterou lze vystřelit z hlavně pušky, ale která nikdy nezraní toho, na koho míříte.
Titulní stránka knihy Karla Maye, které vycházely u nás na konci 60. a na počátku 70. let

Život slavného spisovatele vůbec nebyl snadný a on sám také nebyl žádný svatoušek (například byl několikrát odsouzený za krádež a podvody). Po krátkém úvodu, který se týká jeho života, se výstava dělí na dvě části:
první z nich má název S tomahawkem a lasem a je soustředěna na knihy a hrdiny Divokého západu. Jako například - legendární Old Shatterhand a neméně proslulý Apač Vinnetou, k tomu Old Firehand, Ribanna a také celá řada záporných postav - to vše je zde popsáno i zdokumentováno.
Na výstavě najdete i skutečné tee-pee
Druhá část s názvem Pod turbanem a fezem představí hrdiny mayovek, s nimiž se setkáváme v oněch slavných dobrodružných románech, jejichž hlavním hrdinou je Kara ben Nemsí. V této části výstavy je působivě a atraktivně představen muslimský svět od Sahary, přes Saúdskou Arábii a Súdán až po Turecko a Balkán.
Šaty žen z harému z konce 19. století - i to zde uvidíme (i když pozor - ty červené vpravo vznikly teprve před 40 lety).

Přijďte prostě všichni, kteří máte v oblibě tyhle krásné příběhy, exoticky laděné moderní pohádky, v nichž dobro nakonec vítězí a čestný Old Shatterhand nebo Kara ben Nemsí šlechetně odpouštějí svým zavilým nepřátelům. Přijďte si třeba o muzejní noci (8.6. 2013) zcela zdarma zavzpomínat na velkého spisovatele takzvaného pokleslého literárního žánru. A propos - letos je to 100 let od úmrtí a 170 let od narození tohoto výjimečného německého autora, který jednu ze svých povídek s názvem Vánoce! napsal dokonce u nás, v Brné u Ústí nad Labem, v restauraci Srdíčko, a to na podzim roku 1897.
I vzácné dobové ilustrace ke knihám Karla Maye najdete na výstavě v Náprstkově muzeu
  

Komentáře

Oblíbené příspěvky